Diety

Dieta bezglutenowa a odchudzanie.

Tę dietę powinny stosować osoby, których organizm nie przyswaja glutenu. To niezaprzeczalne. Jednak coraz częściej zalecana jest osobom, które cierpią na nadwagę. Opinie na temat odchudzających właściwościach tej diety są różne. Produkty wytwarzane specjalnie dla osób ze skazą glutenową albo celiakią mają mniej kalorii niż ich glutenowe odpowiedniki, jednak różnica ta jest niewielka. Jeśli jednak darujemy sobie te produkty a skupimy się na ogólnych zasadach diety, naprawdę można zrzucić nadprogramowe kilogramy. Gluten to mieszanka białek roślinnych występująca w niektórych ziarnach.

Przede wszystkim w pszenicy, życie, orkiszu i jęczmieniu. W praktyce należy unikać pieczywa upieczonego z tych ziaren, a szczególnie pszennego. Ogólnie nie powinno się jeść produktów mącznych. W nieograniczonych ilościach można jeść warzywa i owoce. Dozwolone są również jajka, produkty mleczne, ryby i mięso. Jednak w przypadku wędlin należy uważnie czytać skład. Te parzone zazwyczaj mają w swoim składzie gluten.