Zdrowie

Nasze sezonowe owoce.

Wybieranie sezonowych owoców to bardzo zdrowe podejście do odżywiania. Truskawki, które możemy kupić zimą są napompowane chemią. Zamiast witamin mogą przynieść naszemu organizmowi same szkody. Dlatego ważne jest aby jeść je teraz, w sezonie. Najlepiej kupić ich więcej i zrobić domowe przetwory. Część je również można zamrozić. Idealnie nadają się później do kompotów czy ciast. Ciemne czereśnie mają bardzo dużo przeciwutleniaczy. Ogólnie ciemne owoce są zdrowsze.

Tak na przykład zdrowsza jest czarna porzeczka od czerwonej. Oczywiście nie popadajmy w paranoję, wszystkie sezonowe owoce, które pochodzą ze znanego nam źródła i mamy pewność, że nie były opryskiwane żadną straszną chemią są zdrowe i warto po nie sięgać. Prawda jest taka, że w okresie wiosenno – letnim można całkowicie zrezygnować ze słodycze. Matka Natura daje nam takie bogactwa, że aż szkoda z nich nie korzystać. Wybieraj polskie smakołyki. Zrezygnuj z bananów i pomarańczy na rzecz jagód, czereśni, wiśni, porzeczek, malin czy jeżyn.